vineri, octombrie 23

O portie sanatoasa de Paler

Scrisori imaginare, Octavian Paler.

Imi place omul asta atat de mult. Cand incepusem si eu sa-l descopar, s-a dus... Si-mi pare nespus de rau ca nu l-am cunoscut. Ma consolez cu ceea ce ne-a lasat


Momente de magie din Scrisori imaginare :

1. Doamne, e timpul.Vara a fost mare,/Coboara-ti umbra peste cadavrele solare/ si lasa vantul liber... De-acum cel singur va fi singur multa vreme,/ va sta de veghe, lungi scrisori va scrie ( Rilke)
2. ' Imi vine in minte ce povestesc istoricii despre ziua cand Sylla a renuntat la functia de dictator al Romei si s-a indreptat spre casa ca un individ oarecare. Trecatorii se fereau infricosati inca. Unul singur a inceput sa-l urmareasca, injurandu-l. Sylla nu se intoarse nici macar cand acesta scuipa in directia lui. Dar spuse putinilor prieteni care-l insoteau : > Ce imbecil ! Dupa acest gest, nu va mai fi nici un dictator in lume dispus sa paraseasca puterea < '
3. Napoleon i-a aratat cardinalului Fesch cerul in plina zi si l-a intrebat: "Vedeti steaua aceea ?" , " Nu", i-a raspuns cardinalul si, intr-adevar, pe cer nu se zarea nimic. " Ei bine, a adaugat Napoleon, cat timp voi fi singurul care o vede imi voi urma drumul si nu voi suporta obiectii."
4. ...mediocritatea nu vrea sa explice. Ea vrea sa coboare. Mai ales atunci cand maretia e prea evidenta ca sa fie contestata.
5. Nu zicea cineva odata ca bolile sunt calatoriile celor saraci ?
6. Ceilalti lupi m-ar sfasia daca ar sti/ ca urletul meu e in realitate un plans.
7. In miezul celor mai sterile ceasuri pe care le-am trait, nu exista, daca voi cerceta atent decat aceeasi greseala repetata in forme diferite : n-am inteles ca ceea ce n-am iubit la timp, am pierdut.
8. Orgoliul e suspect, iar tristetea seamana a insinuare.
9. Nu treptele piramidelor sunt de vina daca, suindu-le, nu gasim sus pe nimeni.
10. Uneori m-am gandit ca la nasterea mea ursitoarele au vrut sa-mi daruiasca un cerc. Dar pe drum au pierdut o bucata din el si ajungand langa leaganul meu n-au avut ce face. Si-au zis, probabil, "sa se descurce cum va putea si daca va fi intelept se va preface ca n-a observat." Dar am observat. E drept ca nu foarte devreme. Multi ani am fost convins ca din bucatile pe care le aveam, in clipa cand le voi aseza pe toate la locul lor, va iesi un cerc complet. Dar cand am vrut sa fac asta am observat adevarul. Din cercul meu lipsea ceva care-l impiedica sa se inchida. Iar prin spartura aceea patrundeau indoielile si frigul. Am incercat fel de fel de mijloace pentru a astupa golul acela. Am fost, pe rand, indiferent, vesel, am iubit muzica, dansul, am citit cu disperare, am calatorit, m-am aruncat intr-o mie si una de pasiuni, cautand sa cred, sa ma conving despre fiecare ca reprezinta bucata de cerc care-mi lipsea, pentru ca dupa un timp sa constat ca ma inselasem.Si dupa fiecare dezamagire am pornit mai departe, hotarat sa nu renunt. Niciodata n-am vrut sa ajung un blazat, n-am dat voie scepticismului sa ma frustreze de o sansa, daca ea exista. Prin spartura cercului meu, singuratatea m-a pus insa mereu la incercare.
11. Am invatat, si nu din carti, ca nu putem actiona decat in momentul care este al nostru, ca, in fapt, toti cei care s-au retras din timpul lor si dintre oamenii in mijlocul carora traiau, crezand ca aceasta e de ajuns pentru a constitui o morala, au renuntat la singura realitate ce le era accesibila. Si ca a iubi lumina si florile nu poate suplini datoria de a iubi dreptatea si adevarul.
12. Vreau sa-l aud pe Don Juan in clipa cand isi rosteste tirada de dragoste, nu in clipa cand va pleca mai departe.
13. Urcam pe o scara nu pentru a ajunge la capatul ei, ci pentru a deschide o usa, dincolo de care exista ceva care da scarii un scop si un sens.
14. ...ceea ce n-am avut niciodata mi-a apartinut totdeauna. Dupa aceea imi voi reaminti ce vina am in asta... ( Menalc)
15. Pe cine ar interesa, de pilda, ca mama mea a trecut muntii desculta, pe la inceputul veacului, mergand pe jos pana la Bucuresti ? Pe cine ar interesa ca in copilarie tata imi povestea istoria lui Alexandru Macedon? Tin minte ca odata l-am intrebat : " Unde era tara lui daca nu se oprea nicaieri ? " " In copitele cailor", mi-a spus tata glumind.

@+

anomiS

Niciun comentariu: