joi, octombrie 29

Imaginea studentului cuMINTE

Viata se derula mult mai usor, nu simteai ca trebuie sa faci atat de multe sau sa le faci atat de repede ca in prezent, te bucurai de lucrurile marunte, aveai mai multi prieteni si comunicarea era 'reala'...

Asta ni se spune de obicei despre viata de student de dinainte de '89. Situatia in campusul universitar era oare chiar asa de 'roz' ? Cu ajutorul unor fosti studenti care au trait din plin viata de caminist la inceputul anilor '80 am reusit sa aflu mai multe informatii despre programul zilnic al studentului din urma cu un sfert de veac.Am inceput sa compar bucuriile lor cu cele ale studentului de azi.

Plimbarilor prin Parcul Rozelor le corespund cursele cu bolizii cu cat mai multi cai putere. Posesorii lor sunt prea obositi dupa cheful din seara precedenta pentru a exersa mersul pe jos pana la facultate sau, pur si simplu vrea sa vada cat de bine arata masina sa de la etajul 3. Si sa nu mai comeneze nimeni ca sunt prea multe masini in parcare, la urma urmei de-aia a fost construita, nu ?

Poate ca si el locuieste in caminul 15, ca fostii studenti din perioada comunista, dar cu siguranta nu poarta blugi cu fermoarul cusut peste tiv ca sa nu se zdrentuiasca si nu scrie cursul cu o foaie de indigo sub coala pentru a-i da si colegului care absenteaza o copie, caci saptamana asta e randul lui sa vina la cursuri. Nu, el sta la camin pentru ca e 'cool', e 'trendy', acolo e distractia !
Nu prea stie el ce e aia trezire pana la 8 dimineata pentru a nu pierde micul dejun de la cantina si de fapt nici nu-l intereseaza atata timp cat aleea studentilor e plina de fast-food-uri care nu te constrang sa mananci regulat.

Antena rasucita pe fereastra camerei de camin pentru a prinde posturi sarbesti au unguresti, televizorul Venus sau Diamant care, dupa ce ca nu reda clar filmul ala politist se mai si opreste din cand in cand si cere aplicarea unor palme din partea colegului plasat strategic in partea dreapta a televizorului par pentru studentul la... oricare din multele facultati cu la fel de multi studenti din zilele noastre scene dintr-un SF. Locul televizorului este luat astazi de calculatorul conectat la internet care n-a mai fost oprit de vreo 2 zile, desi circuitele sale o cer cu disperare.

Fenomenul Europa Libera, radio-ul care a reprezentat principala sursa de informare corecta si de divertisment pentru tineretul incatusat e de neinteles pentru generatia actuala care se simte iritata chiar si de cele 5 minute de stiri ale posturilor de radio, spunand ca n-are nevoie sa auda stiri la fiecare inceput de ora.
Studentul mileniului 3 e imbatat de gustul libertatii si al democratiei, vrea sa-si exprime punctul de veder indiferent de circumstanta sau de partenerul de conversatie, monopolizand deseori intreaga discutie prin manifestari zgomotoase si gesticulatie abundenta.

In ceea ce priveste banii, obtinerea lor, inventivitatea studentilor de azi doboara orice record. Spun inventivitate deoarece putini sunt cei care se hotarasc sa lucreze; mult mai convenabil este sa nascocesti tot felul de planuri pentru a-ti convinge parintii cata nevoie ai in fiecare luna de nush ce carte ( foarte scumpa, bineinteles) sau de bani pentru platirea unei taxe fictive introdusa in ultimul moment de conducerea facultatii.Dar nu numai cu parintii se fac afaceri, ci si cu vecinul de palier caruia ii ceri sa-ti imprumute bani incredintandu-l ca i-i vei returna saptamana viitoare. E posibil sa uite... iar tu, om cu bun simt,nu-ti permiti sa-l bati la cap reamintindu-i; totusi, daca nu uita si ti-i cere, faci tot posibilul sa amani plata datoriei.
Cum sa nu folosesti valuta ! Fleacuri, dom'le ! Azi avem voie, 'marele carmaci al patriei' si restrictiile sale referitoare la orice venea din exteriorul tarii sunt duse, iar viata de student n-are farmec fara ' verzisori ' si ' euroi'. Nu neaparat din primul an, dar pana la sfarsitul facultatii toti trebuie sa experimenteze senzatia data de valuta din buzunare, ca sa fie si ei in randul lumii.

Este oare studentul meu un caz atipic ? Si e o calitate sau un defect? Poate ca asa trebuie sa fii in Romania acestei epoci pentru a reusi in viata. Poate ca aceasta generatie de studenti copiaza doar imaginea campusurilor universitare straine, asa cum sunt ele prezentate in filmele americane, dar poate, pe de alta parte incearca sa copieze si mentalitatea vest-europenilor si a americanilor.

Poate ca trebuie sa ne desprindem cat mai repede de viata aceea care se derula usor, sa uitam sa ne bucuram de lucrurile marunte pentru a face din tara noastra UN NUME in ' marea familie europeana' in care am intrat. Poate...

- scris in 2007, Timisoara -

@+

anomiS

Niciun comentariu: