joi, noiembrie 12

Basme...

Calendare, pixuri, odorizante pentru masina, carnetele, bomboane, ciocolata, afise cat mai zambitoare. M-am saturat de ele, nu te mai poti misca fara sa dai de insemne ale minunatilor candidati la presedintie. Toti ne spun ce bine ne va fi daca ii alegem si dintre toti ne blocheaza privirea la orice pas sugubetele bannere ale actualului carmaci : "Base e cel mai tare"
Nu m-a pasionat, nu ma pasioneaza si mai mult ca sigur nu ma va pasiona niciodata politica, dar am amintit de circul asta care nu-si mai incheie programul pentru a ajunge la ceea ce ma doare de fapt.

Faceam un bilant al basmelor romanesti zilele trecute. Mi-am dat seama ca nu stiu nici o poveste romaneasca in care fratii se comporta asa cum ar trebui. Totul a pornit de la niste desene animate pe care le-am prins acum vreo 2 zile la tv. Un frate pleaca in lume si la un moment dar este pacalit de o zgripturoaica si transformat intr-o stana de piatra. Dupa un timp, fratele sau pleaca in cautarea lui si atunci cand este ademenit de zgripturoaica isi da seama ca tot din cauza ei a disparut si fratele sau si o obliga sa recunoasca. Il elibereaza pe cel in cautarea caruia pornise si o impietreste pe baba.

Toate bune si frumoase. Basm unguresc am vazut la final. Acum sa ne gandim putin la ai nostri. Praslea e lasat de fratii sai pe taramul celalalt, fata babei si fata mosului se urasc de moarte, fratii lui Calin Nebunul ii taie picioarele. In sarea-n bucate sa zicem ca surorile sunt neutre, nu prea fac nimic, desi ar putea sa-si roage tatal sa fie mai ingaduitor cu sora cea mica. Daca nu intervin, fratii/prietenii trebuie sa fie neaparat fie prea prosti( Harap Alb, Capra cu trei iezi, Prostia omeneasca), fie 'smecheri' sau lenesi, oameni care asteapta sa pice din cer ( Pacala, Povestea unui om lenes ).

Or avea si altii exemplare din astea. Cenusareasa si surorile ( da' vitrege ), Alba ca zapada e singura macar... Dar ei au si : Cei trei purcelusi, Hansel si Gretel, Lebedele si multe altele ( nu-mi trec acum prin minte ) care sunt de bine.

Oare noi, romanii, nu stim sa ne bucuram si de binele existent ? E adevarat ca suntem inconjurati de prostie, lene, rautate... dar chiar nu suntem in stare sa vorbim despre putinul bine care ne inconjoara ? Trebuie sa invatam copiii ca se pot incadra numai in cele doua categorii: bun sau rau si ca daca vor sa reuseasca in viata trebuie sa nu se mai uite la ceilalti, nici macar la frati ?

Stiu ca e greu sa mai credem ca nu totul se cumpara si ca nu toti cei care ne ajuta vor sa ne manipuleze. Dar viata nu e politica si nu se imparte in buni si rai.

Ce-si face romanul cu mana lui... nu pot salva nemtii, englezii, francezii, nordicii cu basmele lor. Dumnezeu ne-a dat destule, da' a uitat sa ni le bage si-n traista....

@+

anomiS

Niciun comentariu: