duminică, aprilie 11

Care se simte corupt?

M-am uitat la varianta ( sau una din ele... nush exact daca mai sunt si altele) a romanului lui Oscar Wilde - The Picture of Dorian Gray. Interesanta daca n-as fi citit cartea inainte... Daca n-as sti nimic despre Dorian Gray, as fi tentata sa citesc cartea dupa ce-as vedea filmul? Ahhhhh... not really.

Nenea Oscar cred ca se cam rasuceste in mormant. Au bagat astia scene de sex normal,sado-masochist, cu mama si cu fiica la interval de cateva minute ( fata fiind sub pat in momentul in care el o seduce si pe madam), sex intre barbati...
Au facut din Dorian Gray un obsedat de sex. Apoi, au introdus-o pe fata lui Henry Wotton, care n-are nici o treaba cu romanul... care bineinteles se indragosteste de Dorian si el de ea... bla bla... si finalul e nashpa rau... Henry da foc camerei in care era tabloul, il incuie pe Dorian inauntru in timp ce fie-sa zbiara pe langa usa.

Anyway... despre altceva voiam sa vorbesc. Pornind de la roman/film... m-a 'palit' eterna punere in scena a sufletelor inocente care sunt corupte de indata ce ajung in marele oras. Sunt sute de exemple in literatura si cinematografie. Toti sunt slabi de inger, nu stiu cu ce se mananca viata si ii lasa pe altii sa le aleaga calea... mai bine zis sa le tarasca inocenta prin mocirla.

Se ia domnul X. Se arunca intr-un oras mare. Intr-o luna invata sa bea, sa fumeze, droguri... si ajunge din ingeras Casanova. Iar domnisoara X... ea ajunge rau, pentru ca e femeie, nu ? Femeile sunt mai proaste... daca barbatul e tarat prin toate astea si iese oarecum 'curat'... apai dom'soara... se duce rau de tot pe derdelus... si obligatoriu ajunge curva.

Nu vreau sa spun ca nu e realist ceea ce au scris oamenii astia... sunt extrem de multe cazuri care le dau dreptate. Dar de ce nu sunt la fel de multe carti/filme despre cei care nu sfarsesc asa ? De ce nu ilustram reusita, oamenii care au principii si nu se lasa manipulati de... bani? Teoretic, pentru ca numai vazand cazurile astea negative vedem unde au gresit altii si invatam sa nu le repetam. Dar n-am putea la fel de bine sa vedem cum au reusit altii si sa ne straduim sa facem la fel? Nu sa copiem, ci sa vedem ca se poate... cu ambitie, determinare,creativitate, de ce nu... simt al umorului.

Dar omul o sa iubeasca intotdeauna drama mai mult decat comedia...

@+

anomiS

Niciun comentariu: