duminică, iulie 4

Ocolul pamantului in zeci de nume ( part 1)

Cu siguranta fiecare avem oameni mai mult sau mai putin cunoscuti pe care-i apreciem pentru ceea ce-au facut in lume, fie ca e vorba de sport, literatura, stiinta, muzica, pictura sau oricare alt domeniu. Incerc acum un mic exercitiu de memorie, o enumerare a celor care m-au influentat, m-au tinut cu sufletul la gura, m-au imbogatit cultural, m-au facut sa ma simt mandra ca sunt om sau ca sunt contemporana cu ei. Nu se vrea a fi un articol stiintific si poate n-o sa apara oameni de o valoare incontestabila printre cei de mai jos. Asta pentru ca voi vorbi despre cei care au fost importanti pentru mine.

Sa incepem cu Europa, aici sunt cei mai multi.

Portugalia - Aici in mare parte 'suna' sportul si muzica. Luis Figo si Mariza

Spania - Categoric fotbal : Raul Gonzalez, Iker Casillas ; muzica: La oreja de van Gogh, Los Canos, Raul Fuentes ( cel cu Sueno su boca )

Irlanda - Are cetatenie irlandeza, desi e nascut in Londra, dar e irlandez prin tot ceea ce face si e unul din cei mai mari actori, Daniel Day Lewis. Muzica o are pe Enya, iar dansul pe Michael Flatley ( nascut in SUA, parinti irlandezi ). Si la literatura stau foarte bine prin Oscar Wilde

Marea Britanie - Mi-am stors creierii cat am putut, e ditamai tara, istorie uriasa si cultura, si n-am ajuns decat la The Beatles si Queen pentru muzica, Stan Laurel ( Stanley and Harley - Stan si Bran) si Rowan Atkinson ( Mr Bean) pentru cinema.

Franta - O trupa maricica : Napoleon, Zinedine Zidane, Marina Anissina & Gwendal Peizerat ( patinaj ), Stendhal, Jean-Paul Sartre (literatura), Gerard Depardieu, Guillaume Canet, Julie Delpy, Louis de Funes, Marion Cotillard, (cinema), Joe Dassin, Jean Francois Maurice, Charles Aznavour ( muzica), Coco Chanel ( moda ).

Belgia - Lara Fabian In rest, doar Vaya con Dios mai face ceva vocalize pe aici.

Olanda - Peter van den Hoogeband ( inot), Patrick Kluivert, Edgar Davids ( fotbal ) iar in muzica Anouk

Germania - Desi a facut mult rau, e totusi o figura care m-a interesat, un om pe care am incercat sa-l inteleg, asa incat primul aici ar fi Hitler.Arthur Schopenhauer, Patrick Suskind ( Autorul romanului Das Parfum), Martin Schmitt ( sarituri cu schiurile)

Elvetia: aici se joaca tenis, Roger Federer

Italia - Leonardo da Vinci, Francesco Totti, Toto Cutugno, Eros Ramazzotti, Andrea Bocelli, Amedeo Minghi

Sarim mult, pana-n Polonia - papa Ioan Paul al II-lea, Lech Walesa ( lider al sindicatului anti-comunist Solidaritatea)

Grecia - Vangelis si Aristotel Onassis

Prin nord sunt cei de la Abba si Roxette in Suedia, iar in Finlanda e trupa HIM. O sa inchei cu lista Europei in Rusia.

Asadar, Rusia - Doi dintre oamenii cei mai dragi mie sunt de aici: Alexei Yagudin ( patinaj) si Marat Safin ( tenis). Ar mai fi de mentionat din Rusia Svetlana Khorkina (gimnastica), Dima Bilan ( muzica) siVladimir Lenin.

Peste Romania sar, o sa vorbesc despre romani cu alta ocazie. Restul statelor europene nu m-au atins, de-asta nu le-am mentionat.

To be continued... :P

@+

anomiS

Un comentariu:

maya patricia pop spunea...

La Anglia ai uitat sa adaugi Charlie Chaplin, Isaac Newton...:D