luni, februarie 8

Return to innocence ? !

Ma uit in jur si ma intreb: cati ani mai avem pana cand o sa ne intoarcem la origini ?

Eu mizez pe 50, maxim 100. Londra asta e plina de negri. Azi din tot ce-am vazut, 90% au fost negri. De cand am venit aici m-am cam razgandit in legatura cu o serie de lucruri:

- n-aveam nimic cu evreii,chiar ii condamnam pe cei care ii vorbeau de rau. Acum, imi dau seama cat bine a facut Hitler lumii.
- imi placeau negrii, acum i-am vazut mai bine, mult prea bine chiar, sunt peste tot. Doamne, zici ca se decojesc, parul ala e groaznic si isi dau cu o tona de parfum prost. Se imbraca extrem de strident, oja roz?! si cam incearca sa se razbune pentru perioada in care au fost sclavi si sa ii trateze ei acum pe albi ca pe sclavi.
- spuneam mereu ca in Anglia n-as vrea sa ajung, ca nu-mi place, vreme nashpa, case mai multe decat blocuri si oamenii conservatori ,traditionalisti, haine nashpa, accent fitos. I am amazed, but I really love this country. Situatia aici e cu totul alta decat ceea ce invatam sau stim in Romania despre Anglia. Oamenii nu sunt reci( ok, au niste reguli tampite de la care nu se abat, de genul: ai nevoie sa printezi o pagina si ai documentul pe stick. Nu ti-l va printa nimeni, nici macar la biblioteca daca n-ai cont la ei, o sa-ti spuna ca politica firmei nu le permite. Oricat le-ai explica tu ca e vorba doar de o pagina amarata, ca platesti pentru ea, iti trebuie neaparat si nu ai unde s-o printezi. Se uita la tine, iti spun ca nu le permite politica firmei si ca le pare rau. Atat vei obtine, o parere de rau. ), nu arata asa cum vedem noi in filme. Au si femei si barbati frumosi( desi nush cati dintre ei sunt englezi get-beget sau sunt frumosi pentru ca de fapt parintii sunt de prin alte parti), n-au numai haine din alea pentru varsta a 3-a cum ni se pare noua in Romania, ba chiar umbla in fuste scurte si slapi iarna. Ce-i drept cred ca pot sa bea cot la cot cu ai nostri moldoveni... chiar sa-i intreaca. Femeile bea in prostie, le aduni de pe jos. Nu stiu sa petreaca, cluburile se deschid devreme si se inchid la 2 si asa cum romanul intelege prin distractie mancare en-gros, englezii inteleg prin distractie mare de bautura.

- nu ma asteptam sa fie asa de multi romani in Anglia, ma gandeam ca o sa fiu cam singura pe aici. Dragii mei, e plina Anglia de ai nostri compatrioti.

- nu m-a socat faptul ca au volan pe dreapta si merg pe stanga. In schimb, ma amuza peste masura semnele de circulatie, facute parca pentru idioti sau copii. Scrie efectiv : Slow down pe asfalt sau la trecerea de pietoni: look right, look left :)). Sau, ai semnul de circulatie si sub el scrie ce inseamna.

- pentru autobuze, trebuie sa faci cu mana ca sa opreasca, si cand vrei sa cobori trebuie sa apesi pe butoanele de STOP de prin bus, altfel, daca nu s-a mai gasit cineva sa coboare la aceeasi statie la care vrei tu, adio... acolo ramai.

- am fost socata de prizele lor, dar... un sincer felicitari. La noi poti sa te curentezi mai usor ca la ei, aici daca nu declansezi sarma din cea de-a 3-a gaura nu primesti curent, asa ca e mai putin probabil sa existe pericol de electrocutare aici.

In mare, e o natiune care isi cocoloseste cetatenii, fie pentru ca ii considera prea prosti si le explica mura-n gura, fie pentru ca stie ca sunt atatia oameni aici din toata lumea si prefera sa simplifice totul, ca sa fie mai usor de inteles pentru everybody.

Revenind la ideea initiala... mi-e teama ca nu mai avem mult si o sa revenim la situatia de la inceput, o sa se simplifice totul, o sa pierdem simtul esteticului si omul alb o sa dispara. Nu se vrea promovarea oamenilor capabili, se doreste impingerea tuturor spre ocupatii de baza: constructor, bucatar, cresterea copiilor, prin introducerea unor seturi de reguli, prin faptul ca trebuie sa ai un maldar de acte. Maldar pe care il obtii dupa ani lungi, dupa vizite la diverse institutii, probleme de comunicare astfel incat mergi la X si-ti spune ca intai trebuie sa obtii nush ce de la Y. O data ajuns la Y ti se spune ca nu, cu X trebuie sa incepi... si tot asa. De cultura ce sa mai zic... aici se publica inca 'povestiri adevarate' care la noi erau in voga in anii '90, despre cum si-a revenit tanti Jane dupa ce i-a murit catelul sau cum si-a intalnit John marea iubire in timp ce era la shopping. Sau multe, extrem de multe titluri referitoare la slabit, retete peste retete si medicamente miraculoase.

In urma cu sute de ani englezii salvau multe locuri din lume colonizandu-le, aducandu-le la lumina. In prezent, cred ca e o harababura in Anglia, e sufocata de natiile pe care s-a luptat atata timp sa le aiba sub control.Cred ca declinul porneste din pacate tot de pe meleagurile astea... si o sa se aleaga praful de tot si de toti.

Sa dea Domnul sa ma insel...

@+

anomiS

7 comentarii:

Tudor spunea...

Hey! Parerea mea se pare ca nu coincide cu a ta. Nu pot spune multe despre viata in Anglia pentru ca nu am ajuns acolo, dar cred ca pot spune cate ceva despre istoria Imperiului Britanic. Eu sunt din start impotriva abolirii populatiei si a dominatiei imperiale. Sa nu uitam ca britanicii au avut la un moment dat cea mai mare intindere de pe glob, lasandu-si amprenta nu neaparat intr-un mod constructiv. A ucis, a ingradit drepturi, a distrus identitati nationale... Imi pare rau totusi ca ii dai dreptate lui nenea Hitler, sunt convins ca ar fi si alte solutii. Ai grija de tine pe acolo si mult succes, sa reusesti tu in toata opozitia lor:)

Horia spunea...

Ma socheaza acest comentariu si nu inteleg cum de pot vedea unii lucrurile astfel. Am ajuns din intamplare pe acest blog si nu cred ca voi mai reveni in curand...
As vrea sa stiu si eu care este acea lumina pe care omul alb a dat-o lumii? sa citim cateva carti de istorie si vom vedea ca lucrurile ar trebui nuantate. Harababura exista in orice societate (chiar si in cele nordice), iar acei ''negri'' sunt exact ceea ce romanii sunt pentru spanioli si italieni. Refuz sa cred ca toti romanii sunt niste salbatici. Relatia logica o faci tu !
De fapt, cred ca socul pe care il traiesti este comprehensibil, in masura in care societatea romaneasca a fost pentru multe decenii una inchisa si xenefoba (si din pacate, continua sa fie astfel).

PS. Sunt socat de randurile in care justifici crimele lui Hitler!

@.n0m.is spunea...

Tudor - Binele pe care l-au facut britanicii nu poate fi contestat, au distrus poate multe traditii, obiceiuri, dar au si oferit posibilitatea oamenilor din teritoriile respective sa aiba acces la cultura. Lumina e reprezentata de faptul ca i-au ajutat sa progreseze... si sincer nu cred ca exista vreunii care ar spune: nu ne convine,am fi preferat sa ramanem in boscheti, sa nu stim ce e in jurul nostru.

Horia - Se stie ca exceptii exista peste tot, exista si negri civilizati, cu gusturi, capacitati chiar. Insa sunt mult prea multi atat de porniti pe albi. E oarecum de inteles, au avut de indurat mult de-a lungul istoriei, insa ar fi trebuit sa invete din propria experienta ca nu e bine sa-i bagi pe toti in aceeasi oala. Eu nu le vreau raul,nu-i consider inferiori, am spus numai ca am avut ocazia sa-i cunosc mai bine aici si mi s-a schimbat parerea pe care o aveam in tara despre ei.

Cat despre Hitler, as vrea sa stiu cati evrei cunosti? Am lucrat si-n tara si aici cu ei... si se poarta cu ceilalti ca si cand ar fi gunoaie, se gandesc numai la bani, 24/7. Nu degeaba e atata lume pornita pe ei. Poate ca gresesc, dar imi asum responsabilitatea pentru ceea ce cred si o sa platesc daca e cazul pe lumea cealalta ( sau aici) : crimele pe care le fac ei sunt net superioare celor din anii 40. Pentru ca Hitler i-a facut sa dispara fizic, pe cand ei ucid psihic zilnic mii de oameni prin comportamentul lor infect.

Anonim spunea...

Ce intelegi prin "ucidere psihica"? Ziceai de negri ca au facut o greseala pentru ca nu au invatat din proprie experienta ca nu e bine sa ii bagi pe toti intr-o oala! Nu crezi ca si tu faci aceeasi greseala cand e vorba de evrei? Si, degeaba iti asumi responsabilitatea pentru ceea ce crezi, deoarece nu te poate condamna nici un om pentru gandurile tale, ai si tu drepturi, printre care dreptul la opinie. Practic, nu e responsabilitate! De fapt, dai dovada de iresponsabilitate in momentul in care accepti ca faci o greseala, esti convinsa ca daca nu te indrepti o sa platesti, mai devreme sau mai tarziu, pentru greseala ta si totusi... nu faci nimic pentru a te asigura ca nu vei avea aceasta soarta...

@.n0m.is spunea...

Din experienta mea, toti cei cu care am avut de-a face au fost neoameni. Ucid psihic si sufleteste s-ar traduce cam asa: Faptul ca lasa multi oameni cu sechele,ii fac sa-si propuna sa fie mai rai ( si simplul gand il injoseste pe om ). Apoi, faptul ca ajungi sa nu mai ai nici tu respect de sine. Uiti sa-ti mai doresti mai mult de la propria persoana, te multumesti cu ce iti arunca ei,sau cu locul in care te arunca ei. Am vazut oameni carora nu li se parea nimic anormal in a fi munciti 10-12 ore pe zi, plimbati dintr-un oras in altul din 2 in 2 sapt. Oameni cu studii, care spuneau acelasi discurs tampit pentru a vinde produse de 25de lire al caror pret real era de 2 lire ca sa le umple buzunarele evreilor ce nu dau doi bani pe ei. Cat despre pedeapsa, n-o astept de la oameni.

Cel putin, eu am curajul sa spun ceea ce cred, ceea ce am patit pe propria piele.

In cazul tau te identifici cu personajele lui nenea Iancu, nu crezi? 'Trebuie sa ai curaj ca mine, trebuie s-o iscalesti. O dam anonima'

Anonim spunea...

Personalitate nula au cei care au ajuns marionete in mainile altora. Aproape tot acolo sunt cei care ajung sa se degradeze moral din cauza atitudinii unor oameni. Nu te pot schimba... numai daca le permiti! Daca le permiti, inseamna ca vrei... iar daca vrei... nu-i mai acuza pe ei de ce ti-ai facut singur(a)!
Nu ma refeream la o pedeapsa in fata oamenilor, pentru ca... argumentam in comentariul precedent... oamenii nu te pot trage la raspundere din moment ce iti exerciti un drept legal.
Dar ma refeream la niste consecinte amare ce pot fi evitate, daca ai produce schimbare in modul de gandire. Tu te crezi curajoasa pentru ca ai curajul sa spui... ce-ti trece prin minte. Eu te-as considera curajoasa daca ai incepe sa lupti cu gandurile astea si ai reusi sa le invingi. De ce iti astepti pedeapsa, cand iti poti astepta tot atat de bine... recompensa?
Cat despre anonimat, don't worry... just an old friend...

@.n0m.is spunea...

Am spus tot ce aveam de spus pe subiectul asta. Daca sustii ca ma cunosti ar trebui sa stii ca nu spun ceva doar de dragul de a spune, e bazat pe ceva prin care am trecut si n-am regretat niciodata ceea ce am facut sau spus.
Inca ceva... I know my friends.